Forsiden

Sejlsport og sejlads

af Steen Hoffmann

Banner 34

Ombygget Banner 34

X-79

Vindsurfing

Sommerferier

Links til bådverdenen

Modelbåd, Seawind

 

 

Efter at have sejlet i ca. 30 år, har man jo efterhånden prøvet lidt forskelligt.

På de følgende sider vil jeg vise nogle af de billeder det er blevet til og fortælle lidt om oplevelser og erfaringer.

Et rids af "sejlsports karrieren":

Optimisten

I 1973 startede jeg sammen med min bror i optimistjolle i Hornbæk. Den gang var der kun 3 fastboende optimistsejlere i byen. Udover minbror og jeg, var det havnefogedens søn.

Min bror's og min jolle var hjemmelavede finér joller, der vejede omkring det dobbelte af minimumskravet og var, for at sige det mildt, temmeligt utætte.

Flipperjollen

Hvordan vi vedblev med sejlsport efter 3 år i "træcontainer", er uvist, men efter vor konfirmation, købte vi en Flipperjolle. den eneste saliggørende jolletype i Hornbæk på den tid.

Jollen var en gammel brugt (og tung) sag, men den blev hurtigt opdateret med et nyt skrog, nye sejl o.s.v. Kontakterne fandt jeg hos Hamlet sejl i Helsingør, hvor jeg var i erhvervspraktik i folkeskolen.

Med min bror Bjørn som gast sejlede vi mange kapsejladser rundt om i landet og efterhånden vandt vi da også nogle stykker. Det blev dog aldrig til mere end en 3. plads ved junior DM.

Året efter var min søster Hanne gast. Vi var den første båd med en samlet vægt under 100 kg og på trods af at min søster ikke havde erfaring i spilersejlads, klarede vi os godt - for ikke at sige bedre og bedre, og vandt mange sejladser. Vi fik også en 3.plads ved junior DM.

Vindsurfing

Under min erhvervspraktik hos Hamlet sejl, fik jeg også kontakt til en der solgte vindsurfere. Det var dog en tung og utæt planke, så kapsejlads blev efter lidt øvelse afprøvet på lånte brætter.

Det blev faktisk til et par førstepladser i de to første sejladser i efteråret 1980. I 1981 blev jeg sponseret af firmaet som producerede Elvstrøm surfere. Her havde jeg fornøjelsen af at udvikle en surfer til den nye åbne klasse, sammen med bl.a. Poul Elvstrøm. Senere vandt jeg DM på brættet. Det kom dog aldrig rigtigt i produktion, dels blev det produceret i plast, som var tungt og utæt, dels gik udviklingen så hurtigt på den tid, at det hurtigt blev overhalet.

Ved siden af Elvstrømbrættet sejlede jeg Dufour, Speedy,  hvor jeg vandt Danmarksmesterskabet. Det blev også til topplaceringer på Mistral.

I 1982 tog jeg et sabbatår fra studierne til skibsingeniør. Jeg arbejde hos Mistral, som også sponserede mange sejladser.

Jeg var blevet "valgt" ind i Dansk Sejlunions Brætsejlerudvalg, hvor Niels Ehrhardt var formand. I 1985 var jeg således med til at starte Dansk Brætsejler Organisation, DBO.

Jeg var med i bestyrelsen i en række år i starten, men mistede efterhånden interessen, idet Div II brætterne udgik og Funbrætterne overtog. Det var ikke den slags sejlads jeg brød mig om.

Det blev til flere topplaceringer i europamesterskaber og verdensmesterskaber på forskellige brættyper.

Efter 1981 blev sejladsaktiviteterne trappet ned for at hellige mig studierne. Samtidig begyndte jeg selv at tegne mine brætter, som jeg byggede i flamingo og epoxy.

Det blev i 1985 til et Danmarksmesterskab i Divsion II, som klassen hed.

I 1986 var vindsurfing blevet olympisk. Der skulle sejles på "Windglider", et bræt som var håbløst gammeldags. Det blev da heller ikke til det helt store - det var svært at koncentrere sig om at sejle dette bræt seriøst og der kom da heller ingen danskere med til OL i 1988.

I 1989 blev jeg spurgt om jeg ville træne et par surfere, som satsede på OL i 1992 i barcelona. Der var selvfølgelig spændende og der varede ikke længe inden jeg blev valgt ind i det olympiske udvalg, som en af sejlernes to repræsentanter.

Det blev til et par spændende år. "Min mandlige kandidat" endte dog kun på en 17.plads. Han havde dog ligget nr. 1 på verdensranglisten i 2 år i træk. Den kvindelige opnåede desværre ikke udtagelse.

X-79

I 1983 begyndte jeg at sejle X-79. det var sammen med Rene Villefrance i "Orkanen" D-40. Vi fik flere topplaceringer i forskellige stævner. Under vore sejladser tog Henrik Hansen et billede, som senere blev brugt som forside billede til Business Cup (se X-er siden).

Vi sejlede sammen til 1985, hvor jeg igen måtte hellige mig afslutningen af studiet. Samtidigt byggede min far en Banner 34 (i samarbejde med undertegnede og resten af familien).

Efter en lille pause med bl.a. sejlads i Banneren, blev X-79'eren genoptaget. Det var denne gang sammen med Jesper Arentoft, som jeg sejlede sammen med i flere omgange.

Det blev til flere topplaceringer, dog kun med sejre i Sjælland Rundt. 2-3 gange vandt vi.

Boheme Mini

I 1977 byggede min far en Boheme Mini. Båden har et knækspant finér skrog, ligesom resten af båden er bygget af finér.

I ca. 7-8 år sejlede vi Sjælland Rundt og Fyn Rundt, samt mange andre kapsejladser.

Banner 34

I 1985 byggede vi Banneren. Det var en ganske anderledes båd end Bohemen.

I Banneren blev der også sejlet mange kapsejladser, men der var også år med total pause fra sejladsen. I den tid sejlede mine forældre Danmark og Sverige tynde.

Senere kunne vi samle en familiebesætning og vi begyndte at sejle lidt kapsejlads igen, men det står hovedsagligt på ferieture.

Båden er nu ejet af min søster og jeg - fifty-fifty.

Kapsejladsen på højt plan er afløst af mange andre aktiviteter, men
Engang sejler- altid sejler

 
Side top