Knive fremstillet af Steen Hoffmann

På disse sider kan du se næsten alle de knive jeg har lavet (har desværre ikke billeder af et par stykker af dem).

Knivene er fortrinsvis fremstillet med henblik på praktiske formål, dog er der også kompromier. F.eks. skal nogle knive dels hænge på væggen, dels af og til bruges til at snitte i træ, eller bruges til jagt.

Flest knive er fremstillet med jagtlige formål for øje, men der er også nogle der blot er lavet for udfordringens skyld.

Knivene er næsten alle lavet med en parerplade eller forholk, der skal forhindre fingrene i at glide ud på knivbladet. Dette mener jeg er specielt vigtigt med jagtknive. De kan være vanskelige at holde ordentligt fast på hvis ikke der er noget facon i skæftet. Dette er hovedårsagen til at jeg ikke fremstiller knive i den såkaldt "nordiske" form, som ofte ses på udstillingsknive (vel - der er dog nogle stykker).

Alle knivblade er af eget fabrikat. Langt størstedelen er lavet på min egen esse, nogle få er fra forskellige smedekurser.
Knivbladene er hærdet i egen ovn og anløbet to gange for at få den rette hårdhed. Det er ikke nogen videnskabelig metode, men min uddannelse som svejseingeniør og skibsingeniør, har givet  mig en del indsigt i metallurgien - så hærde- og anløbningerne er ikke "det rene held".

Min karriere som knivsmed startede i 1993 på et tre-weekenders kursus med Thomas Dahl som lærer. Kurset indeholdt hele fremstillingsprocessen fra smedning, hærdning og anløbning, skæftning og fremstilling af skede. Kniv nr. 1 er resultatet en kurset.
Formen på knivbladet er resultatet af nogle slag med en hammer på noget rødglødende stål på en ambolt (med andre ord: Jeg havde ikke rigtigt styr på formgivningen på dette begynder stadie).

Først i 1995 fik jeg mulighed for at komme igang med egentlig knivfremstilling, og resultaterne kan du finde på siderne her - God fornøjelse.