Forsiden

Jagt og Buejagt

af Steen Hoffmann

 

Min første råvildt

 

 

Jagt er en meget spændene og gribende beskæftigelse.

Har man blot eengang siddet ude i skoven eller på marken og set dyrene komme helt tæt på dig, er man grebet.

Småfuglene sætter sig på dig, på din riffel, på tårnet eller stigen og rådyr, harer, ræv og mår kommer få meter fra dig.

Så er det som dit hjerte totalt overdøver stilheden og de dyr der er ved dig, og man forstår ikke, at dyrene ikke kan hører dig, men de kan lugte dig - ja nærmest fornemme din tilstedeværelse. Hjertet banker helt vildt.

For nogle år siden havde jeg taget mit pulsur på, den første dag i bukkejagten.
Da bukken kom frem var den godt 100 meter fra mig og jeg skulle bruge kikkert for at se hvad det var for en buk.
Pulsen sprang fra ca. 65 til 141 på få sekunder - og jeg sad bare helt stille.

 

På billederne til højre kan du se min seneste jagtbue. Det er en Bowtech Tribute med speedcam's. Den spytter pilen afsted med 252 fod/sek hvilket svarer til knap 77 meter/sek eller 276 km/t.

Idag, d. 18. april det herrens år 2006, er en stor dag. Jeg bestod buejagtsprøven i første omgang. Nul fejl i teorien og seks ud af seks fuldtræffere i den praktiske prøve. Det var kort sagt bedre end jeg havde turdet håbe på.

Min første bue, en PSE Beast, købte jeg for ca. 5 år siden. Siden da er der skudt mange skud med den. Desværre viste det sig, at den ikke kunne afgive energi nok til pilen til jagt med mekaniske spidser.
OK - det er så ikke helt korrekt. Sandheden er nok at jeg ikke har kræfter nok til den efter at jeg spændte den op til at give energi nok. Den kan sagtens bruges med mindre kraft og faste jagtodder, men jeg foretrækker de mekaniske af to årsager.
Dels kan man få træningsblade til dem, så man ikke behøver at ødelægge en spids på træning, skydemåtten bliver knapt så ødelagt af den, dels er man under jagt beskyttet mod de knivskarpe blade.

 

9 skud på 20m afstand:

Side top